,,Het is redelijk rustig op de aandelenmarkten. Ook op de obligatiemarkten laat de rente weinig beweging zien. Het echte nieuws moet nog komen. Volgende week maandag praten Merkel en Sarkozy weer over de schuldencrisis. Verder blijft de Duitse beurs profiteren van de beter dan verwachte industriecijfers en staat KPN in Amsterdam onder druk na het plotselinge vertrek van de CFO, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 316,17 punten door een stevig koersverlies van KPN. De MidKap-index won 0,5 procent tot 478,53 punten. De beurs in Parijs daalde 0,4 procent door koersverliezen in de bankensector.
DAX
De DAX in Frankfurt steeg 1,2 procent dankzij stevige koerswinsten onder de Duitse automakers. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, maakte de beurs een inhaalslag. De FTSE 100-index klom 1,3 procent onder aanvoering van de mijnbouwers.
In Duitsland kwam de werkloosheid in december uit op 6,6 procent van de beroepsbevolking. Dat is een stijging van 0,2 procentpunt op maandbasis. Een jaar eerder lag de werkloosheid op 7,1 procent. Over heel 2011 bereikte de Duitse werkloosheid gemiddeld het laagste niveau in 20 jaar.
ECB
De Europese banken bleven ook in het nieuwe jaar veel geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeren. In totaal stalden zij maandag ruim 446 miljard euro bij de centrale bank in plaats van het tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.
In de AEX was KPN de grootste daler met een min van 2,6 procent. Financieel directeur Carla Smits-Nusteling heeft haar functie per direct neergelegd omdat ze zich niet kon niet vinden in de wijze waarop het telecombedrijf wordt aangestuurd. De staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam voerden de stijgers aan met winsten van 1,6 procent.
Logica
In de MidKap ging automatiseerder Logica aan kop met een winst van 3,2 procent. Vastgoedbedrijf VastNed Retail was de grootste daler met een verlies van 1,4 procent.
De prijs van ruwe olie zat dinsdag in de lift door zorgen over Iran. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 101,51 dollar per vat en Brentolie werd 2,6 procent duurder. De spanningen tussen de VS en Iran lopen de laatste tijd op. Zo dreigde Teheran onlangs met de afsluiting van de Straat van Hormuz, waar een groot deel van de olie-export van de landen in de regio doorheen gaat.
De euro wist dinsdag tot boven de 1,30 dollar te klimmen. De eenheidsmunt was 1,3048 dollar waard, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl